Cena americkej ropy mierne vzrástla, Brentu klesla

17.01.2014 Celý región

Singapur 17. januára (TASR) - Cena americkej ropy dnes ráno mierne vzrástla. Naopak, cena ropy Brent klesá. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa dnes ráno o 7.31 h SEČ predával po 94,07 USD (69,18 eura). To je o 11 centov viac ako vo štvrtok (16. 1.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka oslabil o 21 centov a uzavrel na úrovni 93,96 USD za barel. Naopak, marcový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 25 centov na 105,50 USD/barel.

Podľa analytikov rast cien ropy zabrzdila posledná správa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Kartel vo svojej januárovej správe revidoval smerom nahor prognózu týkajúcu sa dodávok čierneho zlata z krajín mimo OPEC na roky 2013 aj 2014. OPEC počíta s tým, že globálny dopyt po rope tento rok vzrastie.

Tento týždeň sa cena americkej ropy dostala nad 94 USD za barel prvý raz po dvoch týždňoch. Veľký pokles zásob ropy v USA totiž vyvolal obavy, že dopyt prevyšuje ponuku. Podľa správy amerického ministerstva energetiky zásoby ropy v USA sa v uplynulom týždni znížili o 7,7 milióna barelov, pričom trh počítal s poklesom len o 1,6 milióna barelov.

Trh dnes čaká na ekonomické údaje z USA. Popoludní bude zverejnená správa o priemyselnej produkcii.
 

Vyberte región